Heb je net weer een gigantische ruzie gehad met je partner? Weet je niet wat er gebeurd is en wil je het zo snel mogelijk weer goed krijgen? Maar wat je ook doet het lijkt zelfs erger te worden?
Je moet niet meer verder piekeren! Volg deze stappen om weer verbinding met elkaar te vinden!
1.Herbeleef de ruzie en laat elk gevoel toe.
Neem even tijd voor jezelf, waar je alleen kan zijn en herbeleef de ruzie opnieuw in je gedachten. Wat is er gezegd geweest? Wat is er gebeurd? Wat zijn de feiten? Je zal ontdekken dat er een hele hoop gevoelens naar boven komen. Voel elk gevoel dat in je opkomt. Laat het gevoel toe! Ook al is het haat of teleurstelling. Overloop de hele ruzie van begin tot einde, maar deze keer laat je elk gevoel toe. Als het makkelijker is om je gevoelens op te schrijven. Doe dat dan, maar laat je volledig gaan!
2. Ga dieper
Als we een ruzie overlopen en nadenken over wat er net gebeurd is, blijven we vaak aan de oppervlakte. Maar er is 1 ding wat je moet onthouden: ruzies zijn altijd het effect van getriggerde trauma’s.
Bijv. als jij bij je partner het gevoel ‘ik ben niet goed genoeg’ getriggerd hebt, dan krijg je onlogisch gedrag. Het lijkt alsof je partner overdreven reageert. Hij of zij begint hysterisch te wenen of wordt overdreven kwaad voor een onbenulligheid.
Dit komt omdat we niet reageren op de huidige situatie maar we reageren zoals we vroeger deden op ons trauma (onze negatieve ervaring met iets of iemand). Het probleem is: we weten dat niet!
Dus denk even na: welk gevoel heb jij bij je partner getriggerd? En welk gevoel of trauma werd er bij jou getriggerd? Je zal ogen opentrekken!
3.Getriggerde trauma’s
Hoe weet je wat je getriggerd hebt bij je partner? En bij jezelf?
Wat is het verleden van je partner? Is hij bedrogen geweest? Heeft hij dominante ouders gehad? Mishandeling? Gepest geweest? En voel wat hij mogelijks gevoeld heeft en welke overtuiging hij hierdoor zou gekregen hebben. Denk dan na, hoe je dit trauma, deze overtuiging bij hem getriggerd hebt.
Doe hetzelfde bij jezelf!
Vergeet niet: onder die kwaadheid, die agressie, het geschreeuw, de tranen zit een dieperliggende emotie. Kwaadheid is bijvoorbeeld een masker voor angst, haat is een masker voor pijn,…
Waar het ALTIJD op neer komt, wat we altijd willen is: geliefd zijn!
4.Ga terug!
Wanneer is de ruzie gestart? Wat heeft jullie getriggerd? Wat gebeurde er op dat moment?
Vaak gaan we dan terug naar de letterlijke woordenwisseling. Maar dat is te laat. Je werd ervoor al getriggerd! Zoek naar het oorspronkelijke begin. Waar begon zijn gedrag te veranderen? Of jou gedrag? Met wat zou je hem mogelijks getriggerd kunnen hebben? Daar heb je de oorzaak en start van je conflict.
5.Getriggerd = aanval en/of verdediging
Wanneer we getriggerd zijn staan we in defense mode. Alles wat dan op ons afkomt is gevaarlijk! We kunnen niet meer nuchter kijken en staan constant klaar om te vluchten, aan te vallen of ons te verdedigen! Of je voelt je opeens enorm verlamd, alsof je niets meer kan. Wees bewust van deze signalen.
Alles wat er gebeurt na de trigger kan je elkaar niet kwalijk nemen. Je reageert dan vanuit pijn en zelfbescherming. Elk woord, elke zin wordt gezien als een aanval, een gevaar.
6.Het gesprek
Zo, je weet nu waarom je ruziemaakte, als je alle antwoorden en inzichten gekregen hebt. Je kan je inzichten nu delen met je partner. Klopt het dat…? Geef ik je het gevoel dat je niet goed genoeg bent…? Ga tot de kern van de zaak. Heb je onvoldoende inzicht gekregen, stel je partner dan vragen. Als hij/zij er open voor staat om naar zichzelf te kijken.
7.Onderliggende gevoel
Blijf bij de kern van de zaak: het getriggerde gevoel. Je hoeft niet terug te gaan naar de oorzaak van het trauma, tenzij beide partners dit willen. Dit kan natuurlijk enorm helend zijn! Maar het hoeft niet. Blijf bij het onderliggende gevoel en kijk niet meer naar wat er gebeurde of gezegd werd tijdens de ruzie. Kijk niet meer naar wat er gebeurde en gezegd werd nadat je beide getriggerd werd. Kijk enkel naar het onderliggende pijnlijke gevoel.
8.Fix elkaar niet, en veroordeel niet
Geef elkaar de bevestiging: ik snap dat je je zo voelt, ik zou me ook zo voelen als ik jou was. Dit geeft elkaar het gevoel dat je je mag voelen zoals je voelt. Geef elkaar het gevoel dat je niet moet veranderen, dat je relatie niet moet veranderen. De ruzie was gewoon een getriggerde reactie. We geven elkaar de bevestiging dat we wel goed genoeg zijn voor elkaar. Geef elkaar steun, liefde en begrip.
9.Geen gesprek mogelijk?
Overloop deze stappen voor jezelf. Je zal beter inzien waarom je partner zo reageert en waarom je zelf zo reageert. Probeer jezelf uit de trigger en defense mode te halen. Wees bewust van je reacties. En wees bewust van het feit dat jou partner niet reageert op jou, maar op wat jij triggert in hem.